• De kans op snelle renteverlagingen in de Verenigde Staten lijkt niet heel groot, gelet op de recente ontwikkeling van de inflatie.
  • Dit betekent dat geld parkeren in de VS relatief aantrekkelijk blijft voor internationale beleggers en dat is gunstig voor de dollar.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom er nog meer redenen zijn om niet tegen de dollar te wedden.

ANALYSE – Langzaam maar zeker is de inflatie in de Verenigde Staten toch weer wat omhoog gekropen. In juni werd nog een dieptepunt bereikt van 3 procent, maar in december was dat volgens voorlopige cijfers alweer 3,4 procent.

Vrijdag komt het definitieve cijfer over december naar buiten, maar valutahandelaren kijken vooral uit naar de publicatie van de Amerikaanse inflatie in de maand januari volgende week dinsdag. Als de inflatie dan opnieuw hoger ligt dan verwacht, kan de hoop op een renteverlaging van de Amerikaanse centrale in maart weer de ijskast in.

Als de rente in de VS langer hoog blijft, is het aantrekkelijker om vermogen aan te houden in dollars. Momenteel prijzen handelaren de kans op een renteverlaging in maart op iets minder dan 20 procent. Een maand geleden was dat nog meer dan 60 procent.

Die grote verschuiving wordt behalve door een relatief hoge inflatie over december ook veroorzaakt door aanhoudende krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De Amerikaanse werkloosheid schommelt al maandenlang rond 3,7 procent. Zolang de economie goed draait, hoeft de Federal Reserve geen haast te maken met renteverlagingen.

Mogelijk nieuwe problemen bij regionale Amerikaanse banken

De volgende rentevergadering van de Federal Reserve vindt plaats op 20 maart. Maar voor valutamarkten zou 11 maart wel eens een veel belangrijkere datum kunnen zijn. Op die dag loopt het zogeheten Bank Term Funding Program (BTFP) af. Ofwel: een monetair steunprogramma voor regionale Amerikaanse banken.

De Federal Reserve heeft in het voorjaar van 2023 een steunprogramma geïntroduceerd om lokale Amerikaanse banken wat meer financiële lucht te geven. Dat was indertijd hard nodig, aangezien het plotselinge faillissement van Silicon Valley Bank op dat moment voor grote onrust binnen de sector zorgde.

Via het leenprogramma van de centrale bank konden commerciële banken bij de Federal Reserve dollars lenen met als onderpand onder meer de boekwaarde van hun portefeuille (hypotheek)leningen.

Als dit steunpakket op 11 maart aanstaande afloopt, kan er alleen nog maar geleend worden tegen de marktwaarde van de leningenportefeuille. Die ligt soms een stuk lager dan de boekwaarde, zodat het voor banken lastiger kan worden om toegang te krijgen tot liquiditeiten.

Normaal hoeft dat geen probleem te zijn. Maar recente flinke tegenvaller bij New York Community Bank (NYCB) zet de schijnwerpers op mogelijk een nieuwe dosis bankellende.

NYCB maakte vorige week bekend dat het een verlies had geleden van 252 miljoen dollar in het vierde kwartaal. De dividenduitkering werd met 70 procent verlaagd. Dat komt vooral omdat de bank na een stevige groei in de afgelopen jaren een grotere financiële buffer moet aanhouden.

Niet tegen de dollar wedden

Beleggers vrezen dat NYCB – net als veel branchegenoten –in de problemen komt als de Amerikaanse kantorenmarkt verzwakt. Er staat meer dan 500 miljard dollar aan vastgoedleningen uit, waarvan het door toenemende leegstand en de hogere rente maar de vraag is of deze volledig worden afgelost

Op termijnmarkten nam de vraag naar dollars afgelopen dagen toe. Dat is een aanwijzing dat banken de levering van dollars veilig stellen – en dat partijen positie kiezen voor mogelijke onrust in de financiële wereld. In dat geval is de Amerikaanse dollar namelijk net als bijvoorbeeld de Zwitserse frank een populaire vluchthaven.

Maar eerst is het nog even afwachten op de Amerikaanse inflatiecijfers. Hoe je het ook bekijkt: voorlopig is het onverstandig om tegen de dollar te wedden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.